Cum ard grasimea de pe burta, fund si coapse?Cum dau jos burta? Cum ard grasimea de pe coapse?… De cate ori nu am auzit intrebarile astea! E normal, abdomenul e o zona care nu prea raspunde la clasicele metode de slabire si antrenare, la fel cum anumite persoane au probleme cu arderea grasimii din alte zone “incapatanate” ale corpului. Din acest motiv trebuie sa exploram ce putem face exact pentru abordarea corecta a situatiei. Anumite zone retin grasimea mai usor. Cum o ardem?Sa luam ipotetic doua situatii: Alex si Maria. Amandoi au muncit mult pentru a slabi timp de cateva luni si au progresat destul de bine insa perioada asta grozava pare a se termina. Alex inca are un “marsupiu” care ii acopera abdomenul si renumitul colacel (sau “love handles”) il innebuneste. Maria nu poate intelege de ce i s-a subtiat frumos partea superioara a corpului insa coapsele si fundul nu vor sa arate imbunatatiri. Sigur te regasesti si tu intr-un dintre situatii. Poti sa alegi o dieta restrictiva sau sa folosesti suplimente din extract de melc columbian si totusi sa nu ajungi sa obtii corpul mult visat, sau poti sa inveti stiinta din spatele motivelor pentru care exista anumite zone cu grasime “incapatanata” si ce poti face pentru a remedia situatia. De ce nu ard grasimea de pe abdomen sau picioare si fund?Vezi tu, exista cateva motive specifice pentru care anumite zone ale corpului slabesc mai usor decat altele si de ce grasimea din alte zone pur si simplu nu vrea sa se dea disparuta. Daca esti barbat, sansele sa te fi chinuit cu datul burtii jos (si in special cu grasimea din zona abdomenului inferior si oblicii) si a grasimii din zona lombara sunt destul de mari. Daca esti femeie, probabil ca ti-au dat batai de cap coapsele, fundul si bazinul, nu? Nu-ti face griji.
Odata ce vei intelege ce se intampla din punct de vedere fiziologic atunci cand are loc arderea grasimii si ce este grasimea rezistenta, chinurile se vor incheia. Sa vedem deci… Stiinta din spatele slabiriiStim deja ca slabirea si ingrasarea sunt guvernate de un principiu destul de simplu: echilibrul energetic. Echilibrul energetic reprezinta relatia dintre energia cu care ne hranim organismul si energia pe care o consumam. Dupa cum probabil stii, este masurata in calorii. Ideea e clara si simpla: scaderea in greutate presupune sa arzi mai multa energie decat consumi si cresterea in greutate (atat prin grasime cat si prin masa musculara) necesita exact opusul: un consum mai mare decat arzi. Poti sa mai privesti situatia si asa: zilnic, corpul tau depoziteaza grasime atunci cand mananci si arde grasime atunci cand nu mai are energie din alimentatie. Depozitele de grasime reprezinta pur si simplu depozite de energie si, cum corpul nu poate crea energie in exces din nimic, acestea nu pot creste daca organismul nu primeste energie aditionala pentru depozitare peste cat ar putea arde (surplus caloric). Din acest motiv studiile au aratat ca atata timp cat mancam mai putin decat ardem slabim indiferent ca tinem o dieta cu multi carbohidrati sau cu una low carb (mentionez asta pentru ca multi cred ca secretul slabirii consta in dietele low carb). Reamintesc de renumitul caz al profesorului Mark Haub care a slabit cam 12kg cu dieta cu junk food, mancand numai dulciuri si prostii dar mentinand deficitul caloric. Stiu, si eu inca mai ridica spranceana cand citesc despre cazuri de genul asta, doar ca deja de un deceniu studiile ne tot confirma ca, fara indoiala, echilibrul energetic, operand conform primei legi a termodinamicii, reprezinta mecanismul de baza care regleaza depozitarea si reducerea grasimii corporale. Stiinta simpla a arderii grasimii rezistenteAtunci cand mananci organismul descompune alimentele in mai multe substante si elibereaza insulina in sange pentru transportul nutrientilor catre celule. Atunci cand esti in aceasta stare de hranire, nu are loc procesul de ardere a grasimilor si, in functie de cat de mult mananci, asta poate dura cateva ore. Mecanismul are sens din punct de vedere fiziologic. De ce ar trebui corpul sa arda grasime pentru energie cand primeste tot ce are nevoie din mancare? Nu are niciun motiv de fapt si tine de grasimea valoroasa atunci cand energia din mancare se termina. Pana in acel motiv, in timp ce nutrientii sunt absorbiti, nivelurile de insulina scad si corpul simte ca energia de dupa masa i se termina. De cele mai multe ori corpul se indreapta spre arderea depozitelor de grasime pentru a-si indeplini necesarul de energie. Zi dupa zi, jongleaza intre cele doua stari de depozitare a nutrientilor consumati si arderea depozitelor in momentul in care rezervele sunt terminate. Pentru arderea sau “mobilizarea” grasimii, organismul produce substante chimice denumite catecholamine. Aceste molecule calatoresc prin sange si se leaga de receptori pe celulele adipoase, ceea ce genereaza eliberarea energiei depozitate in celule pentru a fi arse drept combustibil. Celulele de grasime au doua tipuri de receptori pentru catecolamine: alpha si beta-receptori. Pe scurt, beta receptorii accelereaza mobilizarea grasimilor, in timp ce alpha receptorii o incetinesc.
Raportul intre receptorii alpha si receptorii beta in celulele individuale determina cat de usor sau dificil este sa mobilizam energia stocata in acestea. Prin urmare, cand slabesti, imediat incepi sa vezi reducerea maselor de grasime care contin preponderent beta receptori, insa masele de celule adipoase care contin mai multi alpha receptori vor raspunde mult mai greu la strategiile tale. Pentru majoritatea barbatilor, asta inseamna ca slabirea va merge usor in zon bratelor, umerilor, pieptului, fetei si picioarelor si mai lent in zone gen abdomen sau zona lombara. Pentru femei, grasimea “incapatanata” se grupeaza in zona inferioara a corpului (aripioare, fund, coapse). Bine, bine, dar cum facem totusi sa scapam de graimea asta rezistenta? Sa vedem care sunt strategiile pentru arderea grasimii care ne enerveaza pe toti. 4 strategii pentru arderea grasimii rezistenteAnumite persoane nu trebuie sa faca nimic special pentru a slabi uniform. Pur si simplu urmeaza o dieta adecvata si un program de antrenament potrivit, au rabdare si gata, arata grozav. Totusi, asemenea persoane sunt minoritare. Oricum, cu cat slabesti mai mult, cu atat observi ca slabirea devine tot mai dificila. Sunt o multime de motive pentru care poti atinge stagnarea, insa unul major este acela ca odata ce reduci grasimea corporala, ramai mai mult cu grasimea aia rezistenta. Din motivul asta, cand vrei sa slabesti sau sa te definesti, este bine sa faci totul in mod natural si sigur pentru sustinerea organismului. Antrenamentul pe stomacul gol arde grasimiCorpul tau este in stare de “post” atunci cand nivelul insulinei este scazut, la nivelul de baza si depozitele de grasime sunt principala sursa de energie. Marimea si compozitia unei mese, dar si diversi factori fizici determina cat de mult ii trebuie organismului sa proceseze si absoarba mancarea pe care o consumi si sa atinga momentul de “post” (in care se zice ca stomacul e gol). Nu prea exista niste reguli clare si rapide insa uite ce trebuie sa stii:
Concluzia e ca atunci cand o masa este mare, atunci raspunsul insulinei este si el mai mare si dureaza mai mult sa te intorci la o stare “post”. Din acest motiv majoritatea persoanelor care se antreneaza pe stomacul gol o fac dimineata, dupa peste 8 ore de la ultima masa. Daca nu poti face asta, atunci iti recomand sa nu consumi mai mult de 30-40g de proteine (proteina din zer este cam cea mai buna pentru ca este procesata cel mai rapid) alaturi de cativa carbohidrati si grasimi (10g sau mai putin) si asteapta cam 3-5 ore pana sa te antrenezi. In urmatoarul articol dezbatem si restul metodelor pentru arderea grasimii din zonele rezistente. publicat de shift
Posteaza un comentariu
| Produsele lunii:
Sondaj:
Ce tip de antrenament preferi?
| |||||||||
|