Carnea, preparatele din carne si importanta lor in alimentatieTag-uri: carne, preparate din carne, proteine, grasimi, lipide, calorii, porc, vita, miel, pasare, pui, curcan, peste, mezeluri, conserve
Carnea are o importanta deosebita pentru buna functionare a organismului, mai ales in contextul unei vieti sportive, datorita continutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, insa trebuie sa tinem cont si de cantitatile zilnice consumate, caci tindem sa exageram si sa devenim din omnivori, carnivori. Prin "carne" intelegem in contextul acestui articol totalitatea tesututrilor si organelor consumate de om de la animale mamifere (vaca, porc, oaie, capra), de la pasarile domestice si salbatice, precum si din pestele de apa dulce si sarata. Caracteristicile nutritionale ale carnii depind de provenienta animala a acesteia (specia animalului, hrana acestuia, anotimp, sexul si varsta animalului) dar si de modul de prelucrare si preparare a carnii pentru consum. Exista carne buna si carne "rea"? Haideti sa vedem in continuare, analizand fiecare tip de carne in functie de sursa de provenienta: Carnea de porcCarnea grasa de porc este puternic aterogena si are un continut caloric ridicat. Carnea slaba de porc este insa o sursa buna de proteine, fier si zinc si contine o cantitate redusa de sodiu. Este totodata o sursa buna de tiamina (vitamina B1), avand cea mai mare concentratie dintre toate tipurile de carne. Continutul de grasimi este insa aproape dublu fata de cel al carnii slabe de vita, 100 g de carne slaba de porc avand 6,5 g de grasime, iar 100 g de carne grasa de porc avand 35 g de grasime. Carnea de porc are o cantitate de grasimi nesaturate superior celor saturate si un continut crescut de acid linoleic, implicat in combaterea cancerului si al afectiunilor cardiovasculare. Fierul, zincul si vitamina D disponibile in carnea de porc sunt usor asimilate de organism. Trebuie spus din nou ca aceste beneficii sunt valabile pentru carnea slaba, recomandandu-se evitarea carnii grase si a preparatelor din carne de porc ce ar putea contine o concentratie crescuta de slanina. Carnea de vitaCarnea slaba de vita este bogata in calciu, fier si acid folic. Continutul mare de fier o face recomandabila pentru persoanele slabe sau sportivilor ectomorfi, mai ales daca nu este preparata termic in mod prelungit. Continutul mare de zinc contribuie la mentinerea unui sistem imunitar puternic, iar continutul de vitamina B12 o face eficienta in preventia cancerului de colon. Carnea de vita are un continut mare de colesterol, mai ales cea provenita de la animalele tinere. Diferenta din punct de vedere al continutului caloric intre carnea grasa de vita (267 kcal/100 g) si cea slaba (116 kcal/100 g) este foarte mare, si trebuie tinut cont de acest lucru in alimentatie. Carnea de vitel este mai greu digerabila din cauza continutului mare de colagen. Carnea de mielMielul si oaia au o carne bogata in fier si zinc, usor absorbit de organism, ce contribuie la rezistenta oaselor, insa este foarte grasa si greu digerabila. Se recomanda consumul ei cu moderatie, mai ales in cazul persoanelor cu afectiuni digestive. Atentie: carnea de oaie este foarte bogata in acizi grasi saturati aterogeni. Continutul mare de seleniu, fier si aportul caloric crescut o fac recomandabila persoanelor cu probleme de crestere in greutate, dar in cantitati reduse si doar carne slaba. Carnea de pasareCarnea de pui este bogata in vitamine si saruri minerale, avand un continut ridicat de zinc, fier, magneziu si vitamina B12. Are un continut crescut de triptofan, ceea ce poate contribui la ameliorarea anxietatii, depresiei si insomniei. Acesta poate determina si scaderea apetitului, de aceea carnea de pui este utilizata in curele de slabire, mai ales ca, daca este consumata fara pielita, are un continut caloric scazut. Pieptul de pui contine jumatate din cantitatea de grasimi continuta de aceeasi cantitate de carne degresata de vita! Carnea de curcan este o sursa buna de vitamina B3, fier, calciu si potasiu. De asemenea, contine cantitati suficiente de zinc si magneziu, usor asimilabile de catre organism. Este o buna sursa de seleniu si vitamina B6, ceea ce o recomanda pentru buna functionare a sistemului nervos. Continutul in proteine al carnii de curcan este superior carnii de pui (100 g piept de curcan contine 22 g proteine, iar pieptul de pui 20 g), fiind o sursa importanta de aminoacizi esentiali. Este un sortiment de carne usor digerabila, mai ales daca este consumata fiarta. Din ce in ce mai recomandata consumului este carnea de strut, datorita continutului scazut de calorii, grasimi si colesterol. Desi este carne rosie, contine cu 40% mai putin colesterol decat carnea de vita si cu 80% mai putine grasimi decat carnea de pui. Carnea de pestePestele este o buna sursa de iod, fluor, fosfor si potasiu, fiind recomandat persoanelor cu afectiuni tiroidiene, cardiovasculare, dar si copiilor pentru preventia cariei dentare. Pestele aduce totodata si un aport important de vitamine hidrosolubile din complexul B (B1,B2, B6, B12,vit.PP, acid folic). Pestele gras (in ciuda numelui sau) este cea mai buna alegere pentru curele de slabire, in carnea grasa de peste dominand acizii grasi polinesaturati (inclusiv cei esentiali), iar la pestii de apa rece (ton, scrumbie, somon) domina acizii grasi polinesaturati omega-3. Acestia au o marcata actiune antiaterogena si hipocolesterolemianta. Mezeluri, conserve, preparate din carneCarnea poate fi preparata in diverse forme derivate din carnea netocata prin tratare termica (fierbere), afumare ori uscare. Cele mai cunoscute preparate din carne din aceasta clasa sunt sunca fiarta si presata, muschiul tiganesc, costita si pastrama, cea mai sanatoasa este sunca fiarta si presata. Este bine stiut ca prin fierbere la o temperatura adecvata sunt omorati toti parazitii. Este un procedeu care nu afecteaza in sens negativ structura carnii, prin urmare aceasta poate fi consumata fara griji. Mezelurile obtinute din carne tocata (presupunand prin absurd ca sunt facute din cele mai bune ingrediente si nu din "ramasite") sunt nesanatoase fiindca in compozitia lor sunt adaugati multi conservanti. Parizerul si crenvurstii sunt un exemplu in acest sens fiind probabil cele mai nesanatoase mezeluri. Conservele, dupa cum le spune si numele, contin multi conservanti. Totusi, daca optati pentru acestea din urma, verificati ca perioada dintre data fabricatiei si cea a expirarii sa fie cat mai mica: cu cat este mai indelungata, cu atat respectivul produs contine mai multi conservanti. Atentie la excesul de carne!Este bine sa mancam carne daca nu in fiecare zi macar o data la doua-trei zile, insa este recomandata variatia si portionarea raportate la necesarul caloric si proteic al fiecaruia. In mod uzual, se spune ca portia medie nu trebuie sa depaseasca dimensiunile unei palme, sau intre 200 si 500 de grame, in functie de tipul de carne si planul nutritional urmat. Nu este recomandat sa asociam carnea cu cartofi sau paste, ci este de preferat alaturarea cu legume crude sau preparate termic! Carnea este relativ saraca in vitamina C (cu exceptia ficatului) si in calciu, deci consumata in absenta unor surse bune de calciu poate avea efecte negative asupra mineralizarii corecte a tesuturilor dure din organism. De asemenea, trebuie tinut cont si de faptul ca alimentatia bazata pe multa carne este constipanta. Deci, cei care consuma carne si nu au un aport adecvat de fibre vegetale care sa le asigure un tranzit normal pot fi victimele complicatiilor constipatiei: hemoroizi, diverticuloza si cancer colo-rectal. Continutul carnii in substante nutritive (calculat pentru 100g carne):
Vezi si: Continutul in proteine, glucide si lipide al celor mai consumate alimente publicat de WebMaster
4 comentarii. Posteaza un comentariu
Posteaza un comentariu
| Produsele lunii:
Sondaj:
Ce tip de antrenament preferi?
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|