Cat de nesanatoasa este carnea?Cred ca toti am citit tot felul de ineptii legate de nutritie si probabil ca cele legate de consumul de carne si proteine sunt printre cele mai vehiculate. Cat de nesanatos este consumul de carne?Sa vedem care sunt cateva mituri legate de consumul de carne pe care il promovam intensiv pe site ca doar na, sursa noastra principala de proteine, nu? 1. Carnea putrezeste in colonExista persoane care sustin ca alimentul nu poate fi digerat in mod adecvat si putrezeste in colon. Asta e o afirmatie complet eronata si nu ca as vrea sa arunc cu noroi in cineva pentru imprastierea zvonului, dar e foarte posibil ca veganii sa fi pornit “curentul” pentru a speria oamenii si a-i tine departe de carne. Ceea ce se intampla in momentul in care mancam carne este descompunerea acesteia de acizii din stomac si enzimele digestive. In intestinul subtire, proteinele sunt descompuse in amino acizi si grasimile sunt descompuse in acizi grasi. Ulterior, sunt absorbite in peretele digestiv si in sistemul circulator. Nu mai ramane nimic sa putrezeasca in colon. Si acum daca chiar vrei sa stii ce putrezeste in colon sunt reziduurile nedigerabile din plante (fibrele), gasite in legume, fructe, cereale si leguminoase. Acolo, sunt fermentate (putrezesc) in intestine cu ajutorul bacteriilor prietenoase, care le transforma in nutrienti si compusi benefici precum acizi grasi cu catena scurta precum acidul butiric. Asta mentine flora intestinala vie si mai multe studii au aratat ca hranirea acestor bacterii in mod adecvat este extrem de importanta pentru sanatatea optima. Deci carnea nu putrezeste in colon, ci plantele o fac si asta e un lucru bun.
2. Carnea e plina de grasimi saturate nesanatoase si colesterolUnul dintre argumentele principale impotriva carnii este ca are tendinta de a fi bogata in grasimi saturate si colesterol. Dar asta clar nu e motiv de ingrijorare, intrucat stiinta a dovedit ca ambele sunt inofensive. Desi toata lumea se fereste de colesterol, acesta este de fapt o molecula vitala din organism. Colesterolul se gaseste in fiecare membrana celulara si este folosit pentru productia de hormoni. Ficatul produce cantitati mari pentru a ne asigura ca se regaseste permanent in sistem. In momentul in care extragem colesterol din alimentatie, ficatul pur si simplu produce mai putin pentru a echilibra situatia. Deci se ajunge cam la acelasi lucru in principiu, totalul nu se prea schimba. De fapt, cam in cazul a 70% din persoane colesterolul din dieta are efecte neglijabile asupra colesterolului din circulatie. In cazul procentului de 30% se observa o crestere usoara a colesterolului rau (LDL) insa si a colesterolului bun (HDL). Acelasi lucru se aplica si in cazul grasimilor saturate, si ele cresc colesterolul bun. Dar chiar si in situatia in care grasimele saturate si/sau colesterolul conduc la o crestere a LDL-ului, nu trebuie sa te panichezi prea mult pentru ca schimbarea particulelor de LDL din mici, dense (colesterol LDL foarte rau) in particule LDL mari se produce destul de rapid, astfel luand o forma protectoare. Studiile arata ca persoanele care au cu precadere particule LDL mari au un risc mai mic de boli cardiovasculare. Deci nu trebuie sa ne mire cand vedem ca studiile asupra a sute de mii de oameni au dovedit ca grasimile saturate si colesterolul nu pot fi legate de incidenta bolilor de inima. Ba chiar exista studii care au aratat contrariul, grasimile saturate putand sa reduca riscul de infarct, o alta cauza comuna de moarte si dizabilitate. Desigur ca au fost facute si experimente umane in care oamenii au eliminat grasimele saturate si le-au inlocuit cu uleiuri vegetale “sanatoase pentru inima” (care cica au scadea colesterolul) si se pare ca riscul de deces a crescut.
3. Carnea cauzeaza boli de inima si diabet de tip 2In Occident se vehiculeaza din ce in ce mai mult faptul ca bolile cardiace si diabetul de tip 2 ar fi cauzate de carne. Bolile de inima nu au reprezentat o problema pana in secolul 20 iar diabetul de tip 2 nu era un pericol chiar pana acum cateva decenii. Aceste boli sunt NOI, dar carnea este totusi un aliment vechi. Oamenii consuma carne de milioane de ani. Sa dai vina pe un aliment ancestral pentru aparitia unor boli noi nu prea are sens. Din fericire, avem doua studii foarte mari si foarte elaborate care ne pot linistii pe noi astia carnivori. Intr-un studiu masiv din anul 2010, cercetatorii au extras date din 20 de studii care au inclus 1.218.380 de indivizi. Nu au gasit nicio legatura intre consumul de carne rosie neprocesata si bolile de inima si diabet. Totusi trebuie subliniat ca studiile astea evidentiau cum carnea procesata creste riscul de imbolnavire. Din acest motiv, este foarte important sa facem o distinctie intre diferitele tipuri de carne. Multiplele studii care au pus in evidenta riscurile carnii rosii nu au facut o diferenta adecvata intre carnea procesata si carnea neprocesata. Produsele procesate sunt cam nasoale si nu ma refer aici numai la carne.
4 Carnea rosie cauzeaza cancerO alta idee gresita este aceea conform careia carnea ar produce cancer. De data asta lucrurile stau mai complicat. Este adevarat ca, din nou, cernea procesata este asociata si cu cresterea riscului de cancer, in special cancerul de colon. Insa atunci cand vorbim despre carnea neprocesata, lucrurile inca sunt neclare. Desi exista cateva studii care au sugerat ca riscul de cancer poate fi datorat consumului de carne rosie neprocesata, numeroase date adunate din multiple studii dovedesc contrariul. Doua cercetari ample care au analizat datele a 35 de studii, respectiv 25 de studii au descoperit ca efectele carnii rosii neprocesate sunt foarte slabe asupra barbatilor si aproape inexistente la femei. Totusi, se pare ca metoda de preparare termica a carnii poate avea un efect major asupra sanatatii. Diverse studii au aratat ca atunci cand carnea este preparata prea mult, poate forma compusi gen aminele heterociclice si hidrocarboni aromatici policiclici, care pot cauza cancer in randul animalelor. Exista totusi multe feluri in care pericolele pot fi prevenite, precum niste metode de gatire mai blande sau eliminarea partilor arse de carne. Deci ideea e ca nu trebuie sa eviti carnea rosie ca nu este nesanatoasa ci sa ai grija sa n-o arzi. Si retine ca supraprepararea termica nu genereaza compusi daunatori numai in carne ci si in alte alimente.
5. Oamenii sunt erbivori in mod natural nu au fost “creati” pentru consumul de carneAnumiti vegani mai arunca argumentul ca oamenii nu au fost construiti pentru a consuma carne. Totusi asta este complet fals. Oamenii consuma carne de cand exista si corpul nostru s-a adaptat consumului de carne. Sistemul nostru digestiv nu se aseamana chiar deloc cu cel al ierbivorilor. Avem un colon scurt, intestin subtire lung si mult acid clorhidric in stomac pentru a descompune proteinele animale. Lungimea diverselor parti ale sistemului nostru digestiv se situeaza undeva intre lungimile tipice ale carnivorilor si ierbivorilor, indicand faptul ca oamenii sunt de fapt construiti ca omnivori. Se mai considera si ca acest consum de alimente din sursa animala a sustinut cresterea creierului nostru mai mare, ceea ce ne-a diferentiat de alte animale de pe pamant. Oamenii functioneaza in mod ideal consumand atat animale cat si plante.
Citeste si urmatoarele mituri despre carne dar si beneficiile consumului de carne. publicat de shift
9 comentarii. Posteaza un comentariu
Posteaza un comentariu
| Produsele lunii:
Sondaj:
Ce tip de antrenament preferi?
| |||||||||||||||||||||||
|